Szénmonoxid mérgezés

Szénmonoxid mérgezés

szénmonoxid mérgezésA szénmonoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Tökéletlen égés folyamán bármikor keletkezhet. A tüdőn keresztül jut a vérkeringésbe és azért mérgező több százszor erősebben kötődik az oxigénszállítást végző hemoglobinhoz, mint az oxigén. Az oxigén hiánya súlyosan károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet, és végső soron halálhoz vezethet.

A szénmonoxid azért különösen veszélyes, mert a színtelen, szagtalan gáz jelenlétét csak a szénmonoxid jelző képes észlelni, a mérgezés kezdeti tünetei – fáradtság, szédülés, hányinger, fejfájás – pedig könnyen összetéveszthetők banális okokkal.

Szénmonoxid-mérgezés esetén életet menthet a mihamarabb elkezdett oxigén terápia. Legtöbbször elegendő, ha légköri nyomáson, mentőben, kórházban kap az áldozat 100% oxigént, súlyos vagy szövődményes esetekben azonban olyan mértékben blokkolódik a vér oxigén szállító kapacitása, ami tartós szív- és idegrendszeri elváltozásokhoz vezet.

Ilyen esetben a hiperbár oxigénterápia az, ami kellő hatékonysággal és időben leszorítja a szénmonoxid molekulát a vörösvértestekben található hemoglobinról.

A gyorsan megkezdett hiperbár oxigénterápia terhes kismamák esetében kifejezetten fontos. Az ő esetükben a magzat élete és egészsége nagyobb veszélyben forog mint az anyáé. A magzati hemoglobin ugyanis sokkal erősebben köti a szénmonoxidot, mint a felnőtt típusú hemoglobin.  Ilyen esetben az anya akár tünetmentes is lehett, míg a magzat súlyos oxigénhiányban szenvedhet.

Szénmonoxid mérgezés esetében a hiperbár oxigénterápia az I.-es típusú indikációk közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint  a hiperbár oxigén kezelés kifejezetten ajánlott és kritikus fontosságú a kimenetel szempontjából.

A Hiperbár Centrum Budapest Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológiai Sürgősségi Osztályával áll partnerségben, közös ellátási protokoll alapján, velük együttműködve kezelünk szénmonoxid mérgezett pácienseket.

 

 

 

Share This