Refrakter krónikus osteomyelitis (csontgyulladás)

Refrakter krónikus osteomyelitis (csontgyulladás)

 Többnyire a szervezetben lévő fertőzőforrásból, a véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek a gyulladás kialakulásáért. Sokszor trauma előzi meg a fertőzést. Fertőzésforrás lehet beültetett idegen anyag, akár évekkel később is a beültetés után (csípőprotézis). A gyulladás kiterjedése, súlyossága a szervezet védekezőképességétől függ. Erős immunrendszerű betegekben a folyamat lokalizált marad az érintett csontban. A diagnosis felállításában gyulladásos laboratóriumi értékek, rtg, csontszcintigráfia visz előre. Kezelése elsősorban antibiotikum, az esetek nagy részében – ennek sikertelensége esetén – műtéti.

A csont jellemzően és alapvetően rossz keringéssel jellemzhető szövet. Mind az immunrendszer sejtjei, a baktériumokat elpusztító ún. “killer” fehérvérsejtek, mint a véráramba bejuttatott antibiotikumok nehezen érik el a kérdéses terület vagy nehezen érnek el terápiás szintet a csontban. Ismert tény, hogy a killer fehérvérsejtek oxigént használva, reaktív oxigéngyököket képezve pusztítják a bakteriumokat, valamint az is, hogy antibiotikumok oxigén jelenlétében fejtik ki maximális hatásukat. Az elhalt csont felszívódását az ún. “osteoclast” sejtek végzik, ezek működése szintén oxigén-függő tevékenység.

A hipebár oxigénterápia hatására a fertőzött csontszövet keringése javul, az antibiotikumok hatása eléri a kérdéses területet és az immunrendszer hatékonysága is megnő. A HBOT gyulladás és fájdalomcsökkentő, az egészséges csontszövet regenerációját mozdítja elő. A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

Csontgyulladás eseteiben a hiperbár oxigénterápiának bizonyított hatása van. Jellemzően a nagyobb kezelésszámú terápiákat igényel.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk dönteni.

 

 

Share This