Lyme kór

Lyme kór

A Lyme-kór baktérium okozta betegség tünetegyüttes, amit a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal fertőzött kullancsok csípése terjeszt. Nem jár tehát minden kullancscsípés fertőzéssel. Európában és USA-ban a leggyakoribb kullancs által terjeszett betegség. Időben elkezdett antibiotikus kezeléssel (amoxicillin, doxycycline) az esetek 90%-a gyógyítható. A fennmaradó 10% esetében a kezelés későn kezdődött vagy nehezített volt az antibiotikum eljutás a kérdéses helyre (pl. központi idegrendszer).

Amennyiben fertőzött kullancs csípett meg és kellő számú és viruleniciájú baktérium került a fogékony szervezetbe, az egyik legjellemzőbb – bár nem minden esetben megfigyelhető – tünet a bőrön, legtöbbször a csípés helyén kialakuló kokárdaszerű bőrelváltozás, az ún. erythema migrans. Idővel növekszik, akár több 10 centiméteressé is válhat. Ez a jellegzetes bőrelváltozás egyes esetekben, már a csípést követő napon megfigyelhető, máskor hónapok is eltelhetnek megjelenéséig. Jellemzően nem fáj és nem viszket, ezért olykor nehéz észrevenni. A folt legalább egy hétig, de egyes esetekben akár hónapokig , vagy egy évig is látható. Előbb-utóbb kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul, de eltűnése nem jelenti azt, hogy a kórokozó is kiürült a szervezetből.

A csípést követő napokban influenzaszerű tüneteket észlelhet a beteg. A láz ritka, inkább csak hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás jellemző. Ha ebben a szakaszban nem történik meg a diagnózis felállítása és nem kezdődik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak. Elsősorban izom és ízületi fájdalom, az ízületek – leggyakrabban a térd – duzzanata jellemző.

A Lyme betegség diagnosztikája és terápiája

A diagnózis felállításának alapjai a klinikai tünetek, a kullancscsípés ténye, az esetleges bőrelváltozás, valamint néhány speciális vizsgálat. Ez utóbbiak során vérből, szövetekből kimutatható maga a kórokozó, illetve a baktérium ellen termelt speciális antitest. Ezek jelenléte biztossá teszi a Lyme-kór diagnózisát.
Ha a kórkép kialakulása a fentiek alapján bizonyossá vált, a beteget azonnal kezelni kell. A terápia nagy dózisban adott antibiotikummal történik. Első lépésben ez legtöbbször szájon át szedhető gyógyszer, komplikált esetben vénás injekció formájában.

Kiegészítő terápiának hiperbár oxigén terápiát alkalmaznak.

A Borrelia baktérium anaerob baktérium, azaz oxigénre érzékeny, nem tud alkalmazkodni a testben a túlnyomás és tiszta oxigén hatására megváltozott biológiai feltételekhez, azaz a megnövelt szöveti oxigénszinthez.

A terápia másik nagy jelentősége a Lyme-kór gyógyításában az, hogy az oxigén kezelés az antibiotikumos kezelés hatását jelentősen megnöveli.

Ezen kívül jelentős gyulladáscsökkentő és hajszálér újdonképződést okozó hatását is használjuk.

Jarisch – Herxheimer hatás

Meg kell említeni, hogy kezelés hatására a baktérium szétesés fázisában az ún. Jarisch-Herxheimer hatás jelentkezhet, ami a tünetek átmeneti rosszabbodását jelenti. Széteséskor a baktérium méreganyagai a váráramba kerülnek. Ezek általában enyhe, influenza szerű tünetek (pl: hányinger, émelygés, hányás, fejfájás, megnövekedett ízület és izomfájdalmak, izzadás, csalánkiütés). Ugyanez a jelenség antibiotikum hatásra is megjelenik. A jelenség átmeneti, kezelése tüneti, gyakorlatilag a kezelés hatásosságaként értelmezzük.

A jelenséget a kezelés – beleértve a HBO kezelést is – hatásosságának bizonyítékaként értelmezik.

Lyme betegség esetén a HBOT kezelésszám (hasonlóan az antibiotikus kúra hosszához) a Borrelia burgdorferi baktérium életciklusához igazodik.

Robert M. Lombard, M.D által Efficacy of using Hyperbaric Oxygen Therapy In treatment for Chronic Lyme Disease címmel publikált kutatásában 43 krónikus Lyme betegségben szenvedő pácienst kezeltek hiperbár oxigénterápiával. A kutatás összegzéseként megállapították, hogy a 43 páciensből 36 (84%) kezelése végződött jelentős javulással. A kutatás azt is kimutatta, hogy azon betegek gyógyulása, akik a kezeléseket megelőzően fertőződtek meg a baktériummal eredményesebb volt, mint a több tíz éve Lyme betegeké, de egy 15 éve krónikus Lyme beteg tünetei is 64%-ban javultak a kezelések hatására.

 

 

 

Share This