Meddőség

Meddőség

meddőség és HBOTMeddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. Ez Magyarországon körülbelül minden hatodik párt érint. Az esetek körülbelül felében a nőnél, 35%-ában a férfinál, 10%-ban pedig mindkettőjüknél fennállnak a megtermékenyülést gátló problémák, 5%-ban pedig nem ismert az ok. A meddőség eredete rendkívül szerteágazó: a testi és lelki akadályokat mind le kell győzni az áldott állapothoz.

Az orvosok a különböző vizsgálatok eredménye alapján gyógyszerést kezelést javasolnak a termékenység elősegítésére. Akiknél azonban ez nem elég, a lombikbébi eljárás jelenti az utolsó reménysugarat. A ma már nagyon fejlett mesterséges megtermékenyítéstől a párok azonnali eredményt várnak – ez azonban sok esetben nem következik be rögtön. Az ok a méhnyálkahártya nem megfelelő vérellátásában és vastagságában keresendő: a 7 mm vagy annál vékonyabb hártya ugyanis nem képes befogadni a beültetett embriót, így nem történik meg a kívánt terhesség. A magzat megtapadásához tehát elengedhetetlen a méhnyákhártya előkészítése a menstruációs ciklus alatt.

A túl vékony endometriummal rendelkező nőket nagy dózisú ösztrogén szedését javasolják.

Az orvosok évek óta keresik a megoldást, hogy természetes gyógymóddal jelentősen növeljék a méh befogadóképességét. Minél jobb a méhnyálkahártya keringése és vastagsága, annál nagyobb az esély a sikeres beültetésre lombikbébi eljárás esetén. Mind a  meddőség, mind az implantációs zavar sok tényezőn múlik, a nyálkahártya keringése és vastagsága azonban mindig igen jelentős faktor A hiperbár oxigénterápia számos kutatás alapján megfelelő kezelés lehet a méhnyákhártya megfelelő vastagságának és vérkeringésének biztosításában. A belgrádi egyetem 3 éves kutatása során 32, 24-34 éves meddő nőt vizsgált, akik előtte nem vettek részt semmilyen, a megtermékenyülést segítő eljáráson. Az alanyok 7 egymást követő napon, ciklusuk 5. napjától kezdve 60 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesültek.

A kezelés hatására a nőknél az átlagos méhnyákhártya vastagság 11 +/- 2.6 milliméter volt a peteérés idején. Ezen kívül a méhnyákhártya minősége, vérellátása is sokkal kedvezőbb volt a hiperbár oxigénterápiás kezelés alatt, mint a terápiamentes ciklusban. A hiperbár oxigénterápia tehát új távlatokat nyit a meddőség kezelésében, új reményt adva sok százezer nőnek.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben nőgyógyászával együttműködve döntünk.

 

 

Share This