Oxigénterápiás kezelés menete

A HBO kezelés menete

 

A páciens HBO terápiára alkalmassága esetén megkezdjük kezelését.

A HBO terápia maximális hatékonysága érdekében a kezelések napi gyakorisággal (ideális esetben 5-6 alkalom/hét) történnek. Csak ebben az esetben valósul meg a HBOT hosszútávú hatása.

 

Kezelés előtti teendők

A hőmérséklet változás miatt réteges öltözködés az ideális.

Ajánlatos, hogy a kezelés előtt együnk néhány falatot, kezelés közben éhséget vagy minimális vércukor esést érzékelhetnek az arra érzékenyek.

Érdemes könyvet, újságot, innivalót hozni magunkkal.

Érkezzünk időben, legkésőbb a kezelés előtti 10 percben.

A nem nyomásálló tárgyakat (mobiltelefon, golyóstoll, óra, távirányítós kulcs, stb.) személyenként egy, külön zárható szekrényben kell hagyni a terápia idejére.

Javasolt mosdó használata.

A lábzsák használatára azért van szükség, hogy ne kerüljön szennyezett levegő a kamratérbe, azt levegőkompressziókor ne lélegezzük be.

Tűzvédelem

Az oxigén önmagában nem éghető, azonban nagyon jól táplálja a tüzet. A HBO kamrában ezért nagyon szigorúak a tűzvédelmi szabályok: a páciens minél kevesebb műszálat tartalmazó ruházatot, sminket viseljen. Felesleges könyvet, újságot ne vigyünk be. Figyelni kell, hogy a maszkok mindig pontosan illeszkedjenek az arcra, ne eresszen, ne szökjön belőle az oxygen. Maszkkal az arcunkon ne beszéljünk. Olyan tárgyakat amik szikrát okozhatnak (nagy kulcscsomó, elektromos eszközök, marék aprópénz, öngyújtó) minden esetben hagyjunk kint. Tűz esetén azonnal nagypotenciálú tűzvédelmi berendezés lép működésbe.

A kezelés

A HBO-kezeléseken szakképzett kísérőszemély van jelen a kamrában, hogy bármilyen kérdés, probléma esetén a páciensek segítségére legyen.

A kezelések menetét biztonsági intézkedések sora szabályozza. A kezelés menetének műszaki biztonságáért a karmatechnikus felel. Minden kezelés előtt és után végigellenőrzi a berendezések megfelelő állapotát. A kezelések alatt esetlegesen fellépő problémák megoldására (pl. áramszünet) előre kidolgozott protokollok vannak.

A páciens számára az arcra legjobban illeszekdő légzőmaszkot választjunk ki. Kezelés alatt kényelmes fotelekben ülve (szükség esetén ágyon fekve) tölthető el a terápiás idő. Olvasásra, fejhallgatón keresztüli rádióhallgatásra van lehetőség.

A terápia lassú nyomásnöveléssel kezdődik, zúgó hangot hallunk. Testünkön nem érezzük a nyomásváltozást. Az egyedüli terület, ahol a nyomásváltozást érzékeljük az a középfül. Mivel a középfülben létrejövő nyomásváltozás kiegyenlítés képessége elengedhetetlenül fontos a hiperbár oxigénterápián való részvételhez, ezért erre nagy figyelmet szentelünk. A nyoméskiegyenlítésre csak a kezelés elején van szükség.

A nyomás növekedését a levegő melegedése kíséri. Lassan, 15 perc alatt érjük el a terápiás nyomást, ami legtöbb esetben 2.5 atmoszféra. Ez 15 méteres vízmélységnek megfelelő nyomás, nyomási helyzetünket ezért – az egyszerűség kedvéért – méterben fogalmazzuk meg. Innentől kezdve nincs szükség több középfül nyomáskiegyenlítésre. Kezdődik maga az oxigénlégzés. A betegek a szakkísérő segítségével felveszik az oxigénmaszkot amiből orvosi tisztaságú 100% oxigént lélegeznek. Az oxigén színtelen, szagtalan, íztelen. A légzés erőltetés nélkül, szokott módon történik. Javasolt az orron keresztüli légzés a száj és felső légutak nyálkahártya kiszáradásának megelőzésére. Kerüljük a légvételek kapkodását. Szubjetív kényelmetlenség esetén jelezzünk a kamrakísérőnek. 30 percenként oxigén légzés szünetet tartunk, ilyenkor lehet beszélgetni, folyadékot fogyasztani. Maszkkal az arcunkon ne beszéljünk, ez oxigén szivárgást és levegő bejutást eredményezhet.

Ha a terápia folyamán probléma merülne fel, a kamrakísérő mellé a személyzsilipen át rövid időn belül bezsilipelhető hiperbár orvos vagy egyéb hiperbár szakember. Személyzsilip használatával beteg a kezelés közben egyéni vagy nyomatékos indokkal behozható, kivihető. Az anyagzsilipen át bármilyen gyógyszer, egyéb kisebb eszköz (maszk, szemüveg stb.) is gyorsan bejuttatható. Vagyis nem vagyunk elzárva a külvilágtól.

A terápiás idő leteltével megkezdődik a nyomás lassú visszacsökentése, mely szintén halk zúgó hanggal jár. A nyomáscsökkenés miatti nyomásváltozás a fülekben magától kiegyenlítődik. Az oxigénmaszkok ilyenkor folyamatosan fenn vannak. A nyomáscsökkenést a környezet hőmérsékletcsökkenése kíséri. 5 méteren 1 perces megállót tartunk, majd folytatjuk a nyomáscsökkentést. 3 méteren fejezzük be az oxigénlégzést. A nyomáscsökkenés alatt a hőmérséklet csökken.

A kezelés befejezése után haza lehet menni. Álmosság, étványnövekedés esetenként megfigyelhető.

Gyerekek számára mesébe szőve tudjuk elmondani a kezelés menetét.

(hiperhivatkozás a Macipannis mesére)

 

A nyomáskiegyenlítésről

A fülkürt, vagy Eustach féle kürt összekötő cső, jelentősége hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és az orrgarat között, és minden nyeléskor kiegyenlíti a légnyomást a középfülben (dobüreg).

A dobhártya a középfület választja el a külső környezettől (külső hallójárat). Rugalmas hártya, működése is nagyfokú rugalmasságától függ. Ha a hang a dobhártyát kimozdítja eredeti helyzetéből, a dobhártya a rugalmassága miatt visszatér eredeti helyzetébe. Ennek előfeltétele, hogy a külső légnyomás és a dobüreg felőli nyomás egyenlő legyen. A dobüregben a légnyomás normális körülmények között állandó. Ezt úgy érjük el, hogy a minden nyelés, ásítás alkalmával megrövidülnek a lágyszájpad izmai ami kinyitja a fülkürt bejáratát így levegő áramlik a dobüregbe. Ily módon állandóan felújul és cserélődik a dobüreg levegője, a dobüregi nyomás kiegyenlítődik. Ezt magunkon is ellenőrizhetjük: nyelés közben apró pattanó hangot hallunk.

középfül kiegyenlítésA légnyomás emelkedését figyelhetjük meg repülőgép leszállása közben, vagy arra érzékenyek esetén magas hegyről ereszkedéskor vagy esetleg eső előtt. Ilyenkor nyomást és dugulást érzünk a füleinkben, amit ki kell egyenlíteni. Ezt nyeléssel, ásítással érhetjük el. Ugyanez a folyamat játszódik le hiperbár oxigénkezelés első 15 percében, az ún. nyomásemelkedési szakaszban. A fül bedugul, kiegyenlítjük, megint bedugul, megint egynlíteni kell. A bedugulás érzése normálsi jelenség, a kiegyenlítése nagyon fontos.

 

 

 

Egyéb fülkürt megnyitási technikák:

  • fej előrehajtása közben orrbefogás és nyelés
  • orrbefogás mellett lassú és óvatos orrfújás
  • orrbefogás közben a nyelvhegy felső fogsorhoz és szájpadhoz szorítása, majd a nyelvgyök felemelése

Amennyiben tudjuk, hogy a nyomáskiegyenlítéssel már máskor is volt problémánk, mindenképpen jelezzük. Ilyen esetben HBOT előtt ajánlatos az orrnyálkahártyáját lohasztó orrspray, orrcsepp használatával kezelni. Ha ezek a kísérletek továbbra sem sikeresek, azonnal jelezzük a kamrakísérőnek! Ilyenkor külső segítséget nyújtunk: orrcseppet a fülkürt nyálkahártya duzzanat csökkentésére, Policzer ballon használata, nyomáscsökkentés, lassított kompresszió a zsilipkamrában.

Ha nem sikerül az egyenlítés, megmarad a bedugulás érzés. Ez kellemetlenné válik, fájdalmas lesz. Mivel ilyenkor fennáll a dobhártya sérülés veszélye, azonnal szólni kell a kamrakísérőnek, jelezni a fülkiegyenlítési problémát.

Fontos

Dohányzás: a nikotin a következő módon csökkenti a HBO kezelés hatásfokát: jeletős kisér összehúzó hatással rendelkezik, ezért a tüdő hajszálér keringése csökken, ennek következtében az oxigén felveő kapacitása is mérséklődik. A kisér szűkülés és perifériás keringéscsökkenés a test minden pontján megfigyelhető, ezért a szöveti oxigénleadás és csökken. A nikotin és és cigarettában fellelhető egyéb inhalatív anyagok nyálkahártya irritációt okoznak, ezért adott esetben nehezíthetik a dobüreg nyomáskiegyenlítését a fülkürtön keresztül, ami fülkürt megerőltetéshez vagy közpfül barotraumához vezethet. A cigarettában található szénmonoxid csökkenti a vörösvértest természetes oxigén szállító kapacitását. Mindezekért a dohányzás felfüggesztése javasolt a kezelési ciklus igénybevétele alatt. Amennyiben ez nem megoldott, a dohányzás tilos a kezelés előtti és utána következő 2 órában. A nikotin tapaszt is el kell távolítani a kezelés előtt 2 órával.

 

Share This