Égés, Fagyás

Égés, fagyás

Égést általában hőhatás okozza, de előfordul vegyszerek, sugárzás, napfény és elektromosság által okozott égés is.

Termikus és kémiai égés általában amiatt keletkezik, hogy hő vagy vegyszer éri a testfelületet, leggyakrabban a bőrt. Így a bőr szenvedi el a károsodás nagy részét. A komolyabb felszíni égés azonban mélyebb szövetekbe is hatol; eléri a zsírszövetet, az izmokat vagy a csontot.

Ha egy szövet megég, folyadék szivárog ki a vérerekből, ami a duzzanatot és a fájdalmat okozza. Ráadásul a sérült bőr és a testfelszín egyéb részei könnyen elfertőződhetnek, mivel nem képesek a kórokozókkal szembeni védő szerepüket betölteni.

A sérülés mélységét első-, másod- vagy harmadfokú égésként határozzuk meg.

A legtöbb kisebb égés felszínes és szövődménymentes. Ezzel szemben a mély másod- és harmadfokú égés duzzadt, és gyógyulása több időt vesz igénybe, a szövődmények száma pedig jelentős.

A fagyás közbeni bőrkárosodás és bőrelhalás lefolyása és gyógyulása hasonló folyamat.

Leggyakoribb szövődmény a kiszáradás, a gyulladás és a fertőzés.

Az égés és fagyás ellátása speciális sebészeti feladat, speciális kórházi osztályokon.

A hiperbár oxigénterápia legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével, visszaszorítja a fertőzést, támogatja a fehérvérsejtek működését Serkenti és ideális környezetet teremt a sejtosztódáshoz és a sarjszövet képződéshez. A kötöszöveti sejtek és kötőszöveti anyagok képződése is oxigén igényes folyamat. Ezen kívül közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza.

A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

A tervezett HBOT kezelésszámról a sérülés kiterejedése és ideje ismeretében, orvosi konzultáción döntünk.

 

Share This