Stroké, Szélütés, Agyvérzés

Stroke, szélütés, agyvérzés

Érelzáródás (emboliás) vagy vérzés (haemoraghias) stroke során a kérdéses érhez tartozó agyterület nem jut oxigénhez, ezért egyik része visszafordíthatatlanul elpusztul, a másik része pedig annyira sérül, hogy elveszti működését. Stroke rehabilitáció során a sérült, nem működő agyterület regenrálódik annyira, hogy a működésbe visszakapcsolódik és így bizonyos kiesett funkciók a páciens mozgsában ismét megjelenik. Vannak tanulmányok, amik az idegsejtek regenerálódási képességét is felvetik, ezt azonban még tovább kell vizsgálni.

A HBOT legfontosabb hatása, hogy a működésből kiesett területen elősegíti a hajszálerek újdonképződését, minegy lehetővé téve, hogy ezen területek ismét visszakapcsolódjanak a működésbe.

A HBOT az egyéb rehabilitációs (fiziko-, manuál-, logoterápiás) tevékenységek hatékony kiegészítője. Hatására csökken az fájdalmas izommerevség, kiaknázható a maximális funkcióvisszatérés nagysága és lerövidíthető az ehhez tartozó idő. Nem utolsó szempont a páciens általános terhelhetőségének növekedése sem.

Világszerte sok helyen alkalmazzák a HBOT stroke rehabilitációban, az eredmények értékeléséhez kettős vak kontrollal végzett vizsgálatok állank rendelekezésre. A kezelésszám függ a páciens életkorától, a stroke kiterjedésétől, idejétól, kísérőbetegségektől.

 

 

Share This