Agyrázkódás, Koponyasérülés, Agysérülés

Agyrázkódás, koponyasérülés, agysérülés

 Bármilyen enyhe vagy súlyos is az agysérülés, mindig, minden esetben ödéma, duzzanat kíséri. Az idegsejtek és agyállomány károsodása mellett ennek a duzzadásnak a kiterjedése, nagysága, fennállásának ideje határozza meg a tüneteket, befolyásolja az agykárosodás mértékét, a gyógyulás tempóját és eredményét, a késői maradványtünetek meglétét és jellemzőit.

Az agysérülések elsődleges kezelésének egyik fontos alappillére az agyödéma csökkentése.

Agyrázkódás esetében a pihenés, ágynyugalom, a megfigyelés, a tünetek változásának figyelemmel kísérése a feladat.

Bármilyen enyhe is az agyrázkódás, az esetek 20%-ban „posztkommóciós szindrómának” elnevezett tünetegyüttes léphet fel. Ez koncentrálási nehézséget, hangulatingadozást, szorongást, fejfájást, szédülést, memóriazavart jelent. A kezelése legtöbbször tüneti és leginkább türelmet, pihenést javasolnak.

A hiperbár oxigénterápia több szempontból is segítséget nyújt agysérülés utáni regenerálódás során. Csökkenti a koponyűri nyomást, mérsékli a traumát követő gyulladásos reakciót, regenerálja az idegsejteket körülvevő támasztó sejteket. Az ödéma csökkentése önmagában mikrokeringés javító hatással rendelkezi. Ehhez hozzájárul a kérdéses terület HBOT alatti oxigén ellátottságának növelése, valamint új hajszálér képződés beindítása, ami a mikrokeringés javulását tartóssá teszi.

Ez a betegség az ún. III.-es típusú indikációk közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint  a betegség gyógyításában a hiperbár oxigén kezelés választható és speciális esetekben javasolható kiegészítő kezelésként.

 Agy

Share This