Kongresszusok

2016

Enhancement of Wound Healing In Reconstructive Plastic Surgery: Potential Role Of Venous Microvessels

B. Debreczeni, R. Tamas, N. Szolnoki É. Neiszer, A. Péntek, D. Nagy, A. Tokaji, A. Koller.
5th Congress of World Union of Wound Healing Societies (WUWHS)

2016 szeptember 25-29, FIRENZE

Enhancement of Wound Healing In Reconstructive Plastic Surgery

Enhancement of Wound Healing In Reconstructive Plastic Surgery (1)

Enhancement of Wound Healing In Reconstructive Plastic Surgery (2)

2015

Magyar Sebkezelő és Terápiás Társaság XVIII. Kongresszusa

Dr. Szolnoki Nikolett  – előadás

Hiperbár oxigénterápia és sebgyógyulás

 

 

2014

Magyar Gyermekorvosok Társasága 2014. évi Jubileumi Nagygyűlése és a Magyar Gyermeksebész Társaság Jubileumi Kongresszusa

 Dr. Szolnoki Nikolett – poszter

Miért hívta peti varázslevegőnek?

Magyar Gyermekorvosok Társasága 2014. évi Jubileumi Nagygyűlése és a Magyar Gyermeksebész Társaság Jubileumi Kongresszusa

 

 

 

Magyar Sebkezelő és Terápiás Társaság XVII. Kongresszusa

Dr. Szolnoki Nikolett – előadás

Legújabb eredmények a krónikus sebek hiperbár oxigénterápiás (HBOT) kezelésében

Absztrakt

 

Magyar Sebkezelő és Terápiás Társaság XVII. Kongresszusa Dr. Szolnoki Nikolett - előadás Legújabb eredmények a krónikus sebek hiperbár oxigénterápiás (HBOT) kezelésébenA European Committee of Hyperbaric Medicine (ECHM) tudományos evidenciákra alapozva folyamatosan határozza meg HBOT-val eredményesen kezelendő a diagnózisokat. A hiperbár oxigén terápia nem gyógyuló sebek esetében széles szakirodalommal bír. Diabeteszes etiológiájú esetekben I.-es, nem diabeteszes etiológiájú esetekben II.-es típusú evidenciával bizonyított indikációval rendelkezik.

A HBOT lényege, hogy megnövelt környezeti nyomáson történik oxigénlégzés. A nyomásnövekedést keszonkamrában hozzuk létre. A Henry féle gáztörvény értelmében egy adott gáz (esetünkben a légzett oxigén) nyomás függvényében oldódik a vele érintkező folyadékban (vérplazma). Így elérhető, hogy keringésbe juttatható oxigén mennyiség akár a húszszorosára növelhető.  Mivel a szövetek oxigén felvétele a kapilláris vér parciális oxigénnyomásának függvénye, ez jelentős szöveti oxigénszint emelkedést jelent. Az emelkedett szöveti oxigén tenziónak többszörös, a sebgyógyulást elősegítő hatása van. Ezek: anaerob baktérium toxicitás, ödéma csökkentés arteriola vasoconstrictio révén, antibiotikum hatáserősség növelése, sejtes immunvédekezés effektivitás növelése, angioneogenezis beindítása (VEGF érzékenyítés révén), kollagén szintézis fokozása, keringésbe kerülő őssejtszám növekedés és antioxidáns hatékonyság emelése.

Idén ősszel az European Baromedical and Underwater Society (EUBS) Wiesbaden-ben tartja éves kongresszusát. Előadásomban az ott elhangzott legfrissebb eredményekről is beszámolok.

 

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási és XI. Országos Szakdolgozói Konferencia

Dr. Szolnoki Nikolett – előadás

Túlnyomásos oxigénterápia az ambuláns ellátásban

 

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási és XI. Országos Szakdolgozói Konferencia Dr. Szolnoki Nikolett – előadás Túlnyomásos oxigénterápia az ambuláns ellátásban A hiperbár oxigén terápia (HBOT)  az oxigén a légkörinél magasabb nyomáson való orvosi felhasználását jelenti.  Hiperbár körülményeket keszonkamrában hozunk létre, az itt belélegzett 100% oxigén a vérplazmában oldódik, a szervezet oxigénszállítása sokszorosára növekszik. A megnövekedett oxigén szint többek között jelentős kapilláris regeneráló, gyulladás. és ödémacsökkentő, antibakteriális hatással bír. Indikációs körét a European Underwater and Baromedical Society (EUBS) konszenzus konferenciákon határozza meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás elveinek betartásával. Hiperbár oxigénterápiás központ kórházak intenzív részlegéhez kapcsolódhat. Hazánkban egy helyen, magánellátásban működik, járóbeteg ellátási formában. Előadásomban a Hiperbár Centrum – Budapest működését mutatom be.

 

 

 

 

 

 

 

 

2013

Magyar Sebkezelő és Terápiás Társaság XVI. Kongresszusa

 Dr. Szolnoki Nikolett – előadás

 

Hiperbár oxigénterápia (HBOT) és sebgyógyulás

 

A hiperbár oxigén terápia 100%-os oxigén légzést jelent a légkörinél magasabb nyomáson.
A sebész mindig is manipulálja a seb környezetét, ezzel segítve elő a gyógyulást. A manipuláció egyik egyszerű és kézenfekvő eszköze a hiperbár oxigén használata. A modern hiperbár oxigén terápia a 30-as években kezdődött, amikor dekompressziós állapotok gyógyítására kezdték használni, egyéb medicinális felhasználása az 50-es években terjedt el.
Napjainkban számos bizonyított indikáció van, többek között ilyen a sebgyógyulásban adjuváns terápiaként való használata is. Nem gyógyuló sebek esetén mint pl. a diabeteszes láb szindróma vagy a keringési deficit etiológiájú fekélyek, számtalan szakirodalmi forrás áll már rendelkezésünkre. Szintén fontos indikációs terület a fertőzött sebek kezelése, mint a clostridium által okozott izomnekrózis, gangrenás seb, crush injury, compartment szindróma, égés, bőrátültetés.  Szintén kiemelt terület az onkológiai besugárzás utáni szövetkárosodás helyreállítása: lágyrész radionecrosis, osteoradinecrosis, irradiációs proctitis és cystitis.
Ahogy világszerte nő az elérhető HBO kamrák száma és ahogy ehhez kapcsolódóan nő a tudományos bizonyítékok és  tanulmányok száma is, úgy válik a HBOT a modern sebész eszköztárának kihagyhatatlan részévé.
Előadásomban részletesen kitérek a hatásmechanizmusra és saját eseteket mutatok be.

 

 

Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság XIV. Kongresszusa

Mák Edina, Szikszay Edit, Goschler Ádám, Krivácsy Péter, Szolnoki Nikolett 

Egy jól ismert alattomos gyilkos gáz

 

 

Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság XIV. Kongresszusa Egy jól ismert alattomos gyilkos gáz Mák Edina, Szikszay Edit, Goschler Ádám, Krivácsy Péter Szolnoki Nikolett

Összefoglaló

 

  1. A CO mérgezés legfontosabb intervenciója az expozíció helyéről való kimentés.
  2. A CO mérgezés ellátásnál elengedhetetlen a minél korábban megkezdett oxigén terápia mely leggyakrabban nemvisszalégző maszkon keresztül 100 % oxigénnel történik, súlyos esetekben gépi lélegeztetést, ritka esetben sokktalanítást tesz szükségessé a helyszínen.
  3. A mérgezés tüneteinek helyes észlelése, a felismerés után az első beavatkozások a gyermekek életminőségét határozzák meg, tehát a gyermekellátásban jártas szakember és speciális felszerelés a prognózist javíthatja.
  4. Súlyos esetben a HBO alkalmazása csökkentheti a későbbiekben fellépő idegrendszeri tüneteket.
  5. A legtöbb enyhe mérgezéses tünetekkel rendelkező beteget SBO-on kell kezelni, megfigyelni.
  6. További hospitalizációt igényelnek az EKG, laboreltérésekkel járó esetek, valamint minden öngyilkossági szándékkal elkövetett esetben javasolt a pszichológiai felmérés.
Share This