Kompartment szindróma, Crush szindróma, traumás izomelhalás

Kompartment szindróma, crush szindróma, traumás izomelhalás

 A kompartment szindróma súlyos, végtagot veszélyeztető állapot, melyet a törés vagy lágyrész zúzódás miatt sérült izmok túlságos duzzanata okoz, legtöbbször intenzív osztályos, sebészeti ellátást igényel.

Az izmokat rostos hüvely veszi körül, mely zárt rekeszt (kompartmentet) képez. A sérült izom megduzzad; ha a duzzanatt jelentősen korlátozza az izom hüvelye, és ezen felül még a gipsz is, az izomszöveten belül a nyomás megemelkedhet. Ez a nyomásemelkedés csökkenti az izmot oxigénnel ellátó véráramlást. Ha az izom túl sokáig szenved oxigénhiányt, további izomkárosodás jelentkezik, mely további duzzanathoz és még magasabb szöveti nyomáshoz vezet. Csupán néhány órán belül végleges izom- és a környező lágyrészek károsodása és elhalása következhet be. Az orvos akkor gondol kompartement-szindrómára, ha a beteg törés után rögzített végtagjában egyre nagyobb fájdalomról panaszkodik, ujjai mozgatására fájdalmat jelez vagy sérült végtagja zsibbad.

A crush-szindróma kiterjedt roncsoló izomkárosodást, izomelhalást, kötőszöveti elhalást okozó sérülés után lép fel, ami súlyos vesekárosodáshoz vezet, melynek következtében a veseműködés és a vizelettermelés is leállhat.

Ilyen esetekben a HBOT hiperoxigenizálja a sérült szövetet és arteriola összehúzódást előidézve jelentős ödéma csökkentő hatása van. A reperfúziós szakaszban csökkenti a neutrophil fehérvérsejt összetapadási tendenciáját, csökkenti az ilyenkor fellépő szabad oxigéngyök szintet.

Az ilyenkor gyakran szükségessé váló műtéti beavatkozás hasznos kiegészítője a gyógyulási fázisban is. A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

 

 

 

Share This