Anaerob és kevert bakteriális fertőzés, gázgangréna

Anaerob és kevert bakteriális fertőzés, gázgangréna

 A baktériumok mikroszkópikus, egysejtű élőlények. Sok ezer fajtájuk él az egész világon. Osztályozásának egyik módja oxigén felhasználásuk alapján történik. Legtöbbjük oxigén jelenlétében él és szaporodik, ezeket aerob baktériumoknak hívjuk. Azokat, amelyek csak nagyon kevés oxigént tűrnek, vagy számukra az oxigén mérgező, anaeroboknak nevezzük. Az anaerob kórokozók a test olyan részeiben tenyésznek, ahol alacsony az oxigén szint – például a belekben, elpusztult szövetekben, nagyon mély és szennyezett sebekben.

Az anaerobok többnyire sérülés vagy műtéti megnyitás során kerülnek a bőrszövetbe és az izomba – elősegíti ezt, ha a szövet vérellátása gyenge (pl. csont). Magától is kialakulhat fertőzés bizonyos rosszindulatú kórképekben, vagy ha a védekezőrendszer legyengült. A szájüregben is gyakoriak az anaerob fertőzések, és e kórokozók néha idült fertőzést idéznek elő az orrmelléküregekben és a középfülben. Anaerob fertőzésekből gennygyülemek, tályogok is kialakulhatnak. Súlyos anaerob fertőzésekben gyakran gáz termelődik és szabadul fel a környező szövetekbe (gázgangréna), mely szövetelhalást, izomelhalást okoz.

A fertőzések gyakran kevert jellegűek, aerob és anaerob baktériumok közösen alkotják.

Szöveti oxigénhiány, az anaerob baktériumok korlátlan szaporodása, a rossz keringés miatti alacsony szöveti antibiotikum szint jellemzi ezeket a sebeket.

Az ilyen sebek ellátásához sebészeti feltárás, agresszív antibiotikus kezelés vagy akár intenzív osztályos ellátás szükséges. Kiegészítő terápiaként hiperbár oxigénkezelés jön szóba. A HBOT által létrehozott magas szöveti oxigén szint direkt baktérium toxikus hatással rendelekezik, valamint jelentős ödéma csökkentő, hajszálér újdonképződést elősegítő hatása is van. A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

 

 

Share This