Nem gyógyuló seb, diabéteszes láb, fekélyek

Nem gyógyuló seb, diabeteszes láb szindróma, fekélyek

 Nem gyógyuló seb cukorbetegség és artériás keringési probléma esetén ilyen legtöbbször a lábakon keletkezik.  A fekélyek olyan sebek, amelyek a nem megfelelő oxigénellátás és a rossz vérkeringés következtében alakulnak ki.

Sebek gyógyulását nehezíti még, ha a seb erősen szennyezett környezetben alakul ki vagy felülfertőződik. Nehezen gyógyuló seb még a daganatos besugárzást követően kialakuló bőrt, nyálkahártyát, egyéb szöveteket vagy éppen csontot érintő gyulladás és elhalás. Ha a szervezet immunvédekezése bármely okból legyengült, szintén szövődményes sebgyógyulásra számíthatunk.

Ilyen jellegű sebek legtöbbször lábfejen, lábujjakon fordul elő. A sebek fájdalmasak, és nagyon komolyan kell venni őket, mert könnyen a végtag elvesztéséhez vezethetnek.

A seb jellemzően oxigénhiányos, még az “egészséges” seb is. Megszakad a szövet folytonossága, így az erek folytonossága is, károsodik azon a ponton a keringés. Az egészséges seb meggyógyul, mert a sejtek reakciója a megváltozott, hipoxiás környezetre mind-mind a regenerálódás felé visz. Ha a gyógyulás valamiért elhúzódik, akkor elér egy pontot, ahol a sebgyógyulás megreked, sőt visszafordulhat, romlik. Ilyenkor kell a segítség kívülről.

Az extra oxigén legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak. Ezen kívül közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével, visszaszorítja a fertőzést, támogatja a fehérvérsejtek működését Serkenti és ideális környezetet teremt a sejtosztódáshoz és a sarjszövet képződéshez. A kötöszöveti sejtek és kötőszöveti anyagok képződése is oxigén igényes folyamat.

A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

 A hiperbár oxigénterápia mellett ezen sebek ellátásában fontos a napi, modern kötszerekkel való sebkötözés, a vércukor normal tartományban tartása, a végtag tehermentesítése és szükség esetén antibiotikum szedése. Sok esetben ezek együttes alkalmazása képes csak a végtagot az amputációtól megmenteni.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk dönteni.

 

Share This