Gázembólia

Gázembólia

 Valamely sérülés vagy sűrített gázzal történő búvárkodás során buborékok jutnak be vagy keletkeznek a vénás rendszerbe. A buborékokat – mennyiségüktől és nagyságuktól függően – a tüdő képes kiszűrni a keringésből. Ha ez nem következik be elakadnak a tüdő hajszálér hálózatában, vagy átkerülnek az artériás keringési oldalra. Ezt nevezzük gázembóliának. Az állapot oka lehet még a tüdő barotraumás sérülése, intravénás levegő injekció, bizonyos sebészi beavatkozások vagy hiperoxid mérgezés is.

A tünetek általában másodperceken, perceken belül jelentkeznek, és attól függően, hogy az artériás gázbuborék milyen verőeret zár el eszméletlenség, zavartság, neurológiai tünetek, szívritmuszavar, vagy hirtelen szívmegállás léphet fel. Legtöbbször intenzív osztályos, sebészeti ellátást igényel.

A túlnyomásos környezet hatására a buborékok térfogata csökken, tovább haladnak a vérárammal. A kisebb térfogatú buborékokkal a tüdő már képes egymaga is megbirkózni. Oxigén hatására csökken a buborékok nitrogen tartalma ami további térfogatcsökkenést hoz. A lezért szövetek oxigénhez jutnak és csökken a hipoxiát kísérő gyulladásos duzzanat is. A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

Ez a betegség az ún. I.-es típusú indikációk közé tartozik, ami azt jelenti, hogy befogadott típusú indikáció és az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint  a hiperbár oxigén kezelés kifejezetten ajánlott és kritikus fontosságú a kimenetel szempontjából.

 

 

 

Share This