Besugárzás utáni csont és szövetkárosodás, elhalás

Besugárzás utáni csont és szövetkárosodás, elhalás

 A daganatos betegség kezelésének a stratégiáját, a választandó kezelési módot a daganat jellege, elhelyezkedése, szövettana, kiterjedtsége együttesen határozza meg.

A daganatos betegségek kezelésének egyik legelterjedtebb módja a sugárkezelés. Ez azonban a daganatos sejtekkel együtt a szervezet gyorsabban osztódó sejtjeit is roncsolja. Leggyakoribb region a fej-nyak területe és a kismednecei szervek. A sugárkezelés mellékhatásai a besugárzott területen jelentkeznek. A szájnyálkahártyán, hólyag- és bélfalban duzzanat, gyulladás, fekély, vérzés léphetnek fel, amely súlyos esetben szövetelhaláshoz vezethet.

A csontelhalás elsősorban és jellemzően szájüregi daganatok besugrzása után alakul ki az arccsont vagy állakpocs területén.

Porcelhalás gégebugárzás szövődménye lehet.

A sugárkezelés mellékhatásként jelentkező szöveti roncsolódás gyorsabb és teljesebb regenerációjához ajánlott a hiperbár oxigénterápia alkalmazása. A HBOT ilyen esetekben elősegíti, beindítja és felgyorsítja a roncsolt szövetek gyógyulását.

A csontszövet tipikusan a rosszul oxigenizált szövet típusok közé tartozik, ezért lassan gyógyul. A hiperbár oxigénterápiával eljuttatott oxigén fokozza az egészséges csontsejtek osztódását, csökkenti az ödémát és a gyulladást és segíti a hajszálerek újraképződését. A csontszövet gyógyulása nagymértékben múlik az oxigénellátáson. A magas nyomáson belélegzett oxigén segíti a csontsejtek osztódását, csökkenti az ödémát és a gyulladást, valamint hozzájárul a hajszálerek újraképződéséhez is. A szájüregben megtalálható jellemzően anaerob baktériumokra kifejezett bakteriotoxikus hatása van.

Ideálisan, állkapocs károsodás esetében, a csontkárosodás szanálása vagy egyéb fogászati-, sebészeti beavatkozás előtt célszerő HBOt-t kezdeni, majd a szájsebészeti műtét után a kúrát folytatni.

A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

A besurgárzás utáni csont- vagy lágyszövet kezelése az ún. II.-es típusú indikációk közé tartozik, ami azt jelenti, hogy befogadott típusú indikáció és az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint  a hiperbár oxigén kezelés egyértelműen pozitívan befolyásolja a gyógyulást.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk dönteni.

 

 

Share This