Agytályog

Agytályog

Az agytályog meglehetősen ritka, súlyos, életveszélyes kórkép, intenzív osztályos, idegsebészeti ellátást igényel. A fertőzés a fej más részéről terjedhet az agyra (pl. fogból, az orrból, vagy az egyik fülből), létrejöhet agyba hatoló sérülés esetén és a véráram útján más testrészek fertőzéseiből is.

Az agytályog környezetében az agyállomány megduzzad, és a koponyaűri nyomás nő. Minél nagyobb a tályog, annál nagyobb az agyduzzadás és a nyomásfokozódás.

A diagnosztika leghathatósabb eszköze a CT és az MRI.

Az agytályog antibiotikus kezelés vagy műtét nélkül halálos kimenetelű is lehet.

A hiperbár oxigénterápia ilyen esetben szervesen kapcsolódik az intenzív és idegsebészeti ellátáshoz. Gátolja az anerob baktériumok szaprodását, csökkenti az agyduzzanatot és agyi nyomást. Olyan esetekben, ahol az immunrendszer eleve károsodott, többszörös tályog van, a tályog sebészileg megközelíthetetlen helyen van, akiknél általános egészségi állapotuk miatt a sebészeti beavatkozás rizikója nagy vagy ahol a baktérium rezisztencia miatt az antibiotikum hatása nem megfelelő, a hiperbár oxigén terápia nem hagyható el. Egyéb esetekben is csökkenti a gyógyulási időt és a szövődmények előfordulását.

 

 

Share This