Autizmus spectrum zavar, ASD

Autizmus spectrum zavar, ASD

A klinikai kép előterében a verbális és non-verbális kommunikáció, a kölcsönösséget igénylő szocializációs működés és a rugalmasságot igénylő viselkedés-szervezés minőségi fejlődési zavara áll. A probléma személyiség fejlődésének egészét áthatja (pervazív).

Állapottól függően súlyos zavar, speciális nehézség vagy furcsaság jellmező a társas kapcsolatokban (társaktól való elkülönülés vagy szokatlan közeledés, egyoldalú interakció), a kommunikációban (beszéd, gesztus, mimika, beszéd hiányossága, a beszéd szintjéhez képest gyenge beszédhasználat, kommunikáció, vagy a nyelv szó szerinti értelmezése, furcsa tartalma, szokatlan hanghordozása), az érdeklődés, aktivitás és játék területén (szokatlan, sztereotip, repetitív tevékenységek, hobbik), a gondolkodásban, a tanulásban és a mindennapi alkalmazkodásban (ragaszkodás az állandósághoz, a megszokotthoz), a mozgás területén (repkedő kézmozgás, lábujjhegyen járás), az érzékelés-észlelés területén (pl.: csökkent fájdalomérzés).

A zavar eredete vagy pontos oka ismeretlen, agyi fejlődési és működészavart okozó organikus tényezők hatására jöhet létre. Az okok között elsősorban genetikai és az idegrendszert károsító hatásokat, esetleg azok interakcióit feltételezik. A genetikus meghatározottság igen erős. A károsító hatások mibenlétéről több elképzelés és teória létezik, a tudomány eszközeivel azonban egyik sem bizonyított. Az autizmussal kapcsolatos pszichológiai, gyógypedagógiai, orvosi és alapkutatások ma is igen nagy intenzitással folynak, az állapot ismertsége szakmai és laikus körökben egyaránt alacsony szintű. (forrás: www.vadaskertalapitvany.hu)

A hiperbár oxigén terápia (HBOT) pozitív hatása ASD esetében tapasztalati, ellentmondásos, nehezen objektivizálható. Az autizmus spectrum zavar, az autizmus vagy az Asperger szindróma diagnózist nem változtatja meg. Egyes beszámolók szerint a tüneteket módusulnak kedvező irányba, mert növeli a szocializációs készséget, a figyelmi terhelhetőséget, az együttműködést vagy javítja az alvási problémát.

A változások nagysága vagy minősége nem jósolható.

A módszer használói eredményeiket a hiperbár oxigénterápia általános gyulladás csökkentő hatásával magyarázzák.

Az eredmények nem kettős vak kontrollal rendelkező vizsgálatokból valók. Megjegyzendő, hogy a betegek beválogatása és kettős vak kontrollú vizsgálatok kivitelezése, HBOT esetében nem egyszerű feladat. Az eredmények így elsősorban kezelések kapcsán, tapasztalati úton születnek.

A kezelés kivitelezésénél probléma lehet a gyermek kooperációjának minősége (nyeléssel való fülkiegyenlítés) nyugtalansága, (oxigénmaszk elviselése és másfél órás ülés szükséges) vagy az alkalmazkodás a megváltozott külső környezethez (fények, hangok, nyomásváltozás, zárt tér, idegenek jelenléte).

HBOT terápia során az egyik szülő minden esetben a gyermekkel van. Amennyiben problémát jelent, a fülkiegyenlítés kivitelezhetetlenségét dobhártyába ültetett, ún. Gromet tubussal oldjuk meg. Ezt fül-orr-gégész helyezi be e HBOT megkezdése előtt.

 

Share This