Bőrátültetés, musculocutan lebeny átültetés, végtag visszaültetés

Bőrátültetés, musculocutan lebeny átültetés, végtag visszaültetés

Bőrátültetés, egyéb szövet transzplantációja, végtag visszaültetés során a legfontosabb gyógyulási fázis a visszaültetett szerv megtapadásának fázisa és a szövődmények elkerülése. A legsúlyosabb szövődmény a fertőzésen kívül, hogy az új szövet nem tud kellő időben új hajszálerekkel rögzülni a befogadó felülethez, romlik a keringése, kilökődik, elhal.

A szövődmények elsősorban olyan esetekben fenyegetnek, ahol a páciens keringése eleve károsodott volt, pl. cukorbetegség, előző besugárzás, érelmeszesedés következtében.

Ilyen esetekben az időben vagy megelőzés céljából alkalmazott hiperbár oxigénterápia fontos segítséget jelent.

Előző sikertelen átültetés kapcsán javasolt az befogadó hely az új műtét előtti HBOT kezelése. Ezzel növeljük az átültetés sikerességét.

Az extra oxigén legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti megtapadásnak és életben maradásnak.Csökkenti a fertőzéses kockázatot, közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza, támogatja a fehérvérsejtek működését. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével. A kötöszöveti sejtek és kötőszöveti anyagok képződése is oxigén igényes folyamat.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk dönteni.

 

 

 

Share This