Kutatások

Csonthiány pótlása szövetépítő módszerekkel

 

A csonthiányok megfelelő pótlása intenzíven kutatott terület világszerte, hiszen beteg emberek százainak segítene, akiknek betegség, vagy baleset következtében elhalt valamely csontdarabja. A Semmelweis Egyetem kutatása azt vizsgálja, mennyivel segíti a hiperbár oxigénterápia a csontosodást.

 

A csontgraft beültetés az egyik leginkább kutatott területnek számít a csonthiányok pótlását illetően, hiszen a csontból kinyert, élő sejtektől megtisztított csontszövet ideális megoldást kínálna. Csontraft beültetéssel, az őssejtterápia és a hiperbár oxigénterápia jótékony hatásával foglalkozik a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetének jelenleg is folyó kutatása. „Kísérleteink célja, hogy olyan csontpótló anyagot fejlesszünk, mely a szervezet saját sejtjeit is megmozgatva a lehető leggyorsabban pótolja a hiányzó csontszövetet. ” – magyarázza dr. Horváthy Dénes, az intézet kutatója.

 

„Kutatásaink egyelőre még csak állatkísérlet fázisában vannak, patkányokon végzünk csontosodási vizsgálatokat. Akkora csontablakot nyitunk az állatok fején, ami önmagától már nem tud begyógyulni, majd ebbe csontgraftot helyezünk, a csontgrafot egy szérum fehérjével bevonva, a szervezet saját őssejtjeit arra ösztönözzük, hogy a sérülés helyére vándoroljanak és újra kialakítsák a hiányzó csontot . A fehérjével bevont graft arra is alkalmas, hogy külső forrásból származó őssejteket (pl. zsírból, csontvelőből) tapasszunk a felszínére, ezáltal növelni tudjuk a sérülés helyén a lokális őssejtkoncentrációt. ” – folytatja Horváthy doktor

 

A kutatásban nagy hangsúlyt fektetnek a hiperbár oxigén kezelés csontregenerációt elősegítő hatására. „Tulajdonképpen azt vizsgáljuk, hogyan nő a patkányok csontszövete magas nyomáson. Ehhez egy külön erre a célra kifejlesztett, a humán kamránál sokkal kisebb kamrába tesszük a patkányokat, és ott egy órán keresztűl tiszta oxigént lélegeznek. A magas nyomáson feldúsul a vérbe beoldott oxigén szintje, és az éltető gáz különböző szövetekhez jut el, segítve gyógyulásukat. Jelen esetben a csontszövetszövet regenerálódását vizsgáljuk. A csonthiány kialakítását követően jelentős oxigén alakul ki a sérülés helyén. Ez a hiány csupán az erek újbóli kialakulása után szűnik meg. A hiperbár terápia lehetővé teszi, hogy az erek kialakulását megelőzően jelentősen csökkentsük a helyi oxigén hiányt, ezáltal támogatva a szervezet ide vándorló sejteit, valamint az esetleges külső forrásból, őssejtterápiaként bejuttatott sejetek túlélését és szaporodását. Számos kutatás igazolta már, hogy a HBO terápia és a sejt-terápia külön-külön segíti a csontbeépülést. Reményeink szerint az önmagukban is hasznos terápiás utak jótékony hatásai nem csupán összeadódnak, hanem egymást segítve jelentősen gyorsabb csontgyógyulást eredményeznek majd– összegzi a kutatás jelenlegi állását dr. Horváthy.

Share This