Cerebral palsy (CP), oxigénhiányos bénulás, spasztikus bénulás

Cerebral palsy (CP), oxigénhiányos agyi bénulás, spasztikus bénulás

A cerebrális paresis olyan tünetegyüttest jelöl, mely oka a fejlődés korai időszakában bekövetkezett oxgénhiány és idegrendszeri, azon belül is jellmezően mozgásfogyatékosság a fő tünet. Az idő előrehaladtával, a gyermek növekedésével tünetek változhatnak, maga a betegség nem rosszabbodik.

Annak ellenére, hogy az agyi károsodás végleges, az agyra jellemző tanulékonyság, az agy formálhatósága lehetőséget ad arra, hogy korai beavatkozással a sérült funkciók javuljanak, az idegrendszer épen maradt részei átvegyék a sérült részek működését, illetve – ha a sérült működések nem helyreállíthatóak – más, kompenzációs stratégiák kialakításával könnyítsünk a mozgáskivitelezésen.

Terápiája complex és egyénre szabott, jellemzően multidisciplinális. A terápiák egy része az izomfeszesség oldást célozza (ilyen eljárások a műtéti megoldások, izomlazító injekciózás és ide tartozik a HBOT is), másik részük izomerősítés, koordináció fejlesztés és új mozgásformák kialakítása.

A hiperbár oxigén terápia (HBOT) pozitív hatása tapasztalati.  A javulás elsősorban mozgásfejlődésbeni elmaradás esetén tapasztalható, e mellett kognitív változás – elsősorban mozgáshoz kapcsoltan – párhuzamosan megfigyelt jelenség.

A kezelés időtartama másfél óra, az oxigénlégzés arcmaszkon keresztül történik.

Tapasztalt terápiás hatás az izomtónus normalizálódása, mely kezelésszám függvénye. A HBOT az egyéb rehabilitációs (fiziko-, manuál-,) tevékenység, gyógytorna kiegészítője, azok hatékonyságát – az izomtónus normalizálása révén – jelentősen növeli.

A kezelésszám magas, a kezelés jellemezően több hetes blokkokban történik. Mellette kifejezetten fontos a mozgásfejlesztés egyéb formáinak végzése.

 

 

Share This