Glaukóma, szaruhártya átültetés, szemészet

Általános szemészeti hatások

Helyreállítja a retina oxigenizációját, ezáltal további hipoxiás károsodást előz meg. Elősegíti az egészséges hajszálér újdonképződés beindulását.  Csökkenti a retina ödémát. Érösszehúzó hatásán keresztül csökkenti a vérzést. Csökkenti a gyulladást és javítja az oxigén transzportot. Javítja a  retina kapilláris működését. A látóideg regenerációjához ideális környezetet biztosít. Fertőzést csökkent vagy megelőz, támogatja a fehérvérsejtek mőködését és erősíti az antibiotikumot hatásosságát.

Glaukóma

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A zöldhályog kialakulásának során a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez pedig a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. A vérellátási zavar következtében az ideghártya és a látóidegfő idegsejtjei elpusztulnak.

A hiperbár oxigénterápiával megelőzhető a további látóideg romlás, idegregeneráció indukálható, csökkenthető a retina ödéma.  Mivel helyreállítja a szem keringését, ezáltal következményesen csökken a szem belnyomása is.

Szaruhártya átültetés

Fenti diagnózis kívül esik a HBOT közvetlen orvosi indikációs köréből, a tudományos evidenciák kiegészítést igényelnek, a szakirodalom tapasztalati eredményekről számol be.

A tapasztalati eredmények szerint érdemes HBOT a hagyományos terápiák szigorú megtartása mellett kiegészítő kezelésként igénybe venni.

HBOT hatásai közül szaruhártya átültetés kapcsán a következőket használjuk ki: gyulladásos ödéma és biokémiai faktorok aktivitásának csökkentése, javuló oxigéntranszport, ödéma csökkentés, kapilláris funkció javulása, keringő őssejt szám emelkedés, mitokondriális diszfunkció csökkentése, szervezet antioxidáns hatásának növelése, hegképződés csökkenése, anaerob antibakteriális hatás. 

Retina központi verőér elzáródás (CRAO)

 

Share This