Fülzúgás, idegi akut hallásvesztés

Fülzúgás, idegi akut hallásvesztés

 A fülzúgás nemcsak az idősek körében lép fel, a fiatal generációt is egyre gyakrabban érinti. Legtöbben pont életkorukra hivatkozva nem veszik komolyan a problémát, hiszen remélik, hogy fiatal szervezetük hamar legyőzi a kellemetlen tünetet, és a zaj egy két nap után, esetleg egy kis pihenés hatására elmúlik. Pedig az egy-két napnál hosszabb ideig tartó fülzúgással már érdemes orvoshoz fordulni.

A fülzúgásnak/halláscsökkenésnek fül-orr-gégészeti, belgyógyáaszati, neurológiai okai lehetnek. A megtalált kiváltó ok határozza meg az alkalmazott terápiát. Sok esetben nem lehet pontos kiváltó okot találni, ilyenkor marad az epirikus, de leginkább a legkevesebb mellékhatással járó kezelés kiválasztása.

A hiperbár oxigénterápia azokban az esetekben hat bizonyítottan, ahol a fülzúgás 3-6 hónapnál rövidebb ideje áll fenn és eredetét erős zaj, zajártalom (koncert, robbanás, lövés hangja közelől, petard, egyéb nagy zajban való tartózkodás akár rövid ideig) vagy fejet ért ütés, agyrázkódás okozza. Az ilyen jellegű fülzúgást sokszor halláscsökkenés is kísér.

A Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium által az Egészségügyi Minisztériumnak elkészített Szakmai protokoll szerint a fülzúgás bizonyos esetinek gyógyítására javasolt a túlnyomásos, hiperbár oxigén terápia.

Fül Orr Gégészeti szakmai protokoll fülzúgás kezelésére

Hirtelen kialakult, 3-6 hónapnál nem régebbi fülzúgés és/vagy halláscsökkenés esetében a hiberbár oxigénterápia alkalmazását az Európia Hiperbár Társaság (EUBS) is megalapozottnak és bizonyítottnak látja. Az ennél hosszabb ideje fennálló vagy más, például gyulladás vagy keringési eredetű fülzúgás esetében is érünk el tünetcsökkenést, de érdemes időben jönni.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk dönteni.

Share This