Szárazmerülés

A szárazmerülés egy olyan esemény, ahol a búvárkodás körülményeit szimuláljuk száraz (vízmentes) környezetben. Száramerülés során 50 méteres vízmélységnek megfelelő merülést szimulálunk, a program célja egyik fő célja hogy megtapasztaljuk milyen a “nitrogén narkózis”.

Valljuk be, minden búvár fantizáját izgatja ez a titokzatos jelenség, a mélység vonzó. A nitrogén narkózisnak vagy más néven mélységi mámornak azonban több veszélye van, mint csodája. A szárazmerülés programmal szeretnénk megmutatni a csoda oldalt a veszélyek nélkül.

A program egy elméleti és egy gyakorlati részből áll. A tapasztalatok szerint egy szárazmerülés 4 órás elfoglaltság, ebből maga a “merülés” kb 70 perc. A merülés alatt kényelmes fotelben ülve, biztonságos körülmények között tapasztalhatod meg, hogy nálad mikor és hogyan jelentkezik a nitrogén narkózis.

Az elméleti oktatás során átismételjük amit a nitrogén narkózisról eddig tudhattatok, beszélünk a búvárkodás veszélyeiről, a búvárbalesetek megelőzéséről, az ellátsukról is. Aztán persze szó esik arról mi a keszonkamra, mire használjuk a gyógyításban és hogy használjuk búvárbaleset ellátására. Nyomáskiegyenlítés technikája, a szárazmerülés “merülési profilja”, tudnivalók, teendők zárják a sort.

Utána a csapat beül a keszonkamrába, az ajtó becsukódik és elkezdődik a nyomásemelkedés. Megnézzük, az elmélet hogy igazolódik a gyakorlatban. 4-5 méter/perc sebességgel 10 perc alatt merülünk 50 méterre, a fenékidőnk 10 perc lesz. A merülés további része a lassú dekompresszió, dekómegállókkal tarkítva. Bár a dekompressziós megállók levegős merülésre vannak méretezve, 9 m-től a résztvevők nálunk 100%-os oxigénnel dekóznak.

Az 50 méteres mélységben mindenen nevetsz, megváltozik az időérzéked. A sűrű levegőben a hang terjedése is  megváltozik, elvékonyodik. Aki már kipróbálta hatalmas élménynek tartja.

Szárazmerülésen nem csak búvárok vehetnek részt, hanem minden olyan 18 életévét betöltött személy aki pillanatnyilag is merülésre alkalmas egészségi állapotban van mind fizikailag, mind szellemileg. Egyszerre maximum 12 ember vehet részt a programban.

Amennyiben szárazmerülésen kívánsz részt venni, úgy érdeklődj búvár oktatódnál a következő időpontról.

Share This