Károly – Fertőzött seb miatt kezeltük

Károly – Fertőzött seb miatt kezeltük

Halász Károlyt, a Mobi Dick búvárközpont oktatója történetét szeretnénk megosztani veletek, Karló néhány napig centrumunk vendége volt.

Karló, családjával együtt Pápua Új Guineán nyaralt, ahol az utolsó napi kiránduláson egy denevér barlang 15 méter magas guano hegyéről esett le. A komoly térdzúzódás mellett a talpa és a térde alatti rész is szétnyílt, az egyiket 6, a másikat 21 öltéssel kellet összevarrni. Karló lábát, a sebbe került szennyeződés miatt az elfertőződés veszélye is komolyan fenyegette, legnagyobb problémája azonban az időtényező volt, hiszen a baleset és az általa tartandó búvártanfolyam között mindössze két hét volt.

Szerencsére Karló utasbiztosítása fedezte a hiperbár kezelés költségeit, így Karló azonnal megkeresett bennünket, mi pedig boldogan vállaltuk kezelését, hiszen a hiperbár oxigénterápia pont erre való. A magas nyomáson belélegzett, 100%-os oxigén nagymértékben javítja a sérült szövetek vérkeringését és oxigénellátottságát, ezzel felgyorsítja a természetes gyógyulás folyamatokat. A magasabb oxigénkoncentrációnak köszönhetően a duzzanat, ödéma látványosan csökken, oxigéndús szöveti környezetben pedig az antibiotikumok is erőteljesebben hatnak, a szervezet immunsejtes védekezése hatékonyabbá válik és a baktériumok elpusztulnak.

A 9 alkalmas kezeléssorozat eredménye nemcsak Karlót, de sebészorvosát is meglepte, hiszen sérülései a vártnál 3-4-szer gyorsabban gyógyultak. A duzzanatok szépen, szinte egyik napról a másikra lehúzódtak és a sebek is egy-kettőre összeforrtak. A terápiának köszönhetően Karlót végül gyógyultnak „minősítették” az orvosok, így múlt héten már újra merülhetett.

2014 augusztus