Tavaly februárban egy 2 éves Eden Carlson nevű lány esett bele egy  5°C-os kültéri medencébe. Eden jelentős agykárosodást szenvedett és a szíve is leállt, mielőtt újraélesztették. A kislány gyógyulási folyamatát részletező, a Medical Gas Research-ben megjelent esettanulmány alapján a kislány agykárosodását hiperbár oxigénterápiával kezelték. A késői újraélesztés következtében bekövetkező agyi oxigénhiányos állapot miatt a kétéves kislány szürke- és fehérállománya is sérült, és a baleset után sem járni, sem beszélni nem tudott, nem reagált az utasításokra, folyamatosan izgett-mozgott és a fejét rázta. A kislány állapota láttán egy New Orleans-i orvosi egyetem kórházának hiperbár oxigénterápiás kezeléseit vezető orvos, Dr. Paul Harch ajánlotta a családnak, hogy próbálják ki a kúrát.

Egy család rémálma!

Eden, aki épp hogy csak megtanult járni  2016. február 29-én beleesett a a család kerti  medencéjébe. ” Az idősebb testvérei nem találták, és úgy gondolták, hogy velem van” – magyarázta az édesanya, aki még mindig bizonytalan, hogy Eden milyen hosszú ideig lehetett a vízben. Lehet, hogy “kevesebb, mint 15 perc” – mondta, de legalább öt perc volt.
Leállt a lélegzése, nyilvánvalóan, miután beleesett a medencébe, és valószínűleg belélegzett valamilyen vizet, de nem tudjuk, hogy mikor állt le a szíve és mikor szűnt meg a vérnyomása” – mondta Dr. Paul Harch  professzor, a New Orleans-i orvosi egyetem kórházának magasnyomású oxigénterápiás kezeléseit vezető orvosa. – “Csak azt tudjuk, hogy amikor anya kihúzta a medencéből, nem adott életjelet” Az édesanya kihúzta Edent a vízből és mivel nem reagált arra sem, hogy a nevén szólongatta, az anya elkezdte az újraélesztést, majd a gyermekhez kiérkező mentők átvették és az arkansasi gyerekkórházba szállították. A stabilizált kislány az  Arkansas Gyermekkórházban öt hetet töltött. “Amikor hazavittük, ő olyan volt, mint egy zöldség, nem tudott semmit tenni” – mondta. “Volt egy etető csöve, nem tudott beszélni, nem tudott ülni stb.” A kórház egy monitorral küldte haza a gyermeket, mert amikor elaludt, időnként abbahagyta a lélegzést, és szüleinek kellett újraéleszteniük. “Az orvosok nem sok jót jósoltak a kislánynak, Eden soha nem fog beszélni, se járni, se önállóan létezni” Hamarosan kiderült, hogy az Arkansas Gyermekkórház orvosai és neurológusai nem tudnak többet tenni Edenért, így “alternatív utakat  kezdtünk keresni az agyi sérülések kezelésére” – magyarázta az édesanya. Harch honlapját körülbelül három héttel a kórházból való visszatérés után találta meg Eden édesanyja.

 

“Áthidaló kezelés”

 

Eden-t nem lehetett mozgatni, és lakhelyükhöz közel nem volt  hiperbár oxigénkamra, így Harch professzor távolról  “áthidaló terápiával” kezelte a lány kezelését. A medencébe esést követő 55 napon normál oxigén tartályt használtak, amelyből az oxigént  csövekkel az orrhoz vezették. Napi 45 percen keresztül  2 liter per perccel. A kezeléseket videóra vették és a felvett anyagot Harch professzornak továbbították.  A professzor pozitív változások láttán három héten keresztül folytatta a kezelést. ” Eden nyugodtabb lett, idegrohamai mérséklődtek, mosolygott, nevetett, nyelt, szeme követte a mozgásokat, és szavakat is mondott” – mondta az édesanya.
Amikor Eden állapota stabilizálódott, a szülei elvitték New Orleansba, hogy a kezelést  hiperbár kamrában folytathassák, ugyanolyan mennyiségű oxigént használva, de hozzáadott nyomás mellett.
A gyógyulás szemmel látható volt: “Elkezdett több szót szólni és mondani,” mondta az anyja. “Felállt, kúszott, állva állt, és megpróbált járni!

A kezelések után szinte minden tekintetben jelentős javulás következett be a kislány állapotában: folyékonyabban beszélt, mint a balesete előtt, a kognitív funkciói normálisak, és a motoros képességei is majdhogynem normálisak voltak.

Bár elhamarkodott lenne messzemenő következtetéseket levonni egyetlen eset eredményei alapján, Dr. Paul Harch szerint könnyen lehet, hogy a kockázat- és fájdalommentes módszer hatékonynak bizonyulhat a hasonló, fulladás után agykárosodást szenvedett betegek esetében.

 


Hogyan működik a hiperbár oxigénterápia?

A hiperbár oxigénterápia során egy búvárbalesetek esetében használatos magas nyomású keszonkamrában vetik alá a betegeket egy 45 perces kezelésnek. A kezelések során a nyomásnövekedés hatására több oxigén jut a tüdőn át a vérbe, a megnövekedett oxigénkoncentráció hatására pedig több oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetekhez, felgyorsítva így a sérült szervek regenerációját. A hiperbár oxigénterápia a szokásosnál nagyobb oxigénmennyiséget képez egy speciális kamrában, ahol a betegek ebben az oxigénnel dúsított levegőben töltik el a kezelési időt.

Forrás: divany.hu, edition.cnn.com

 

Share This