Mi a hiperbár oxigénterápia (HBOT) ?

Mi a hiperbár oxigénterápia (HBOT) ?

 Bizonyára sokaknak ismerős a búvárbalesetek speciális kezelésére szolgáló keszonkamra kifejezés. Azonban azt már kevesen tudják, hogy ezt a szerkezetet nemcsak bajba jutott búvárok kezelésére használják, hanem a modern egészségügy területén számos más betegség gyógyítására is.

A hiperbár oxigénterápia, vagy magasnyomású oxigénkezelés során kezeltjeink a hiperbár kamrában foglalnak helyet és tiszta (100%) oxigént lélegeznek be megnövekedett nyomás alatt, túlnyomásos kamrában.

A terápia lényege, hogy amennyiben megnöveljük a környezeti nyomást, a nyomással arányosan több gáz oldódik a folyadékokba. (Henry féle gáztörvény) Kezeléseink során a “folyadék” mi magunk vagyunk, az oxigén a vérplazmában oldódik a nyomással arányos, megnövekedett mennyiségben.

Henry féle gáztörvény

A légköri levegő nyomása 1 atmoszféra, a levegő összetétele 21% oxigén. A többi része nitrogén és elhanyagolható mennyiségű, 1% egyéb gáz. A levegőt belélegzzük és az oxigén a tüdőn keresztül átjutva a a vörösvértestekhez kötötten szállítódik. A vörösvérsejtek ilyen körülmények között is majd mindegyike szállít oxigént. A nitrogént nem szállítja semi, beoldódik a vérplazmába, de “inert gáz” lévén nem vesz részt semmilyen sejtfolyamatban. A perifériás szövetekig a hajszálerek szállítják az oxigénnel teli vörösvértesteket. Az 1 atmoszférán, 21% oxigént tartlamzó levegő légzése normális körülmények között bőven elég az életben maradáshoz, a kilélegzett levegőben is van 17% (!) oxigén. Ha légköri nyomáson légzünk 100% oxigént, nem emelkedik jelentősen a szervezet oxigén tartalma. Ez azért van így, mert a vörösvértestek – ahogy előbb megbeszéltük – már így is majd mindegyike oxigént szállít. A maradék néhány tud még oxigént felvenni, valamint az oldott nitrogen cserélődik le a vérplazmában oxigénre.

 

Miért kell az oxigént magas nyomáson lélegezni?

 Azért, mert így tud jelentős mennyiségű extra oxigén a vérplazmába, fizikai gáztörvényeknek megfelelő nyomás-oldódás arányban a vérplazmába oldódni.

A megnövekedett környezeti nyomáson belélegzett oxigén a tüdőn keresztül nagy koncentrációban jut a vérbe, a vérkeringéssel pedig eljut a szervezet minden területére.

A normál légköri nyomás másfélszeresén lélegzett 100%-s oxigén hatására szöveteinkben 15-20 -szoros oxigénszint épül fel.

A megnövelt oxigénkoncentráció hatására a véráramon keresztül – egy esetlegesen csökkent vérkeringés ellenére is – jelentős mennyiségű oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetetekhez.

A megnövelt nyomáson belélegzett tiszta oxigén enyhíti a rossz vérellátású sérült sejtek, szövetek oxigénhiányát.

Ezzel a módszerrel a sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Jótékony hatásai miatt sok esetben egészségmegőrzés területén is előszeretettel alkalmazzák.

Hatásai

Azonnali hatások:

A nem keringő területek oxigén szintjének helyreállítása

Ödéma csökkentés (az ödéma önmagában is keringést rontő tényező a kiserek, hajszálerek kívülről való összenyomása révén)

Gyulladás csökkentés az alábbi lépéseken keresztül:

anerob baktériumokra való direkt toxikus hatás

fehérvérsejtek és falósejtek baktériumölő képességének növelése

antibiotikumok hatáserősségének fokozása

gyulladást fenntartó kémiai anyagok csökkentése

nő a szervezet saját antioxidáns hatása

 Későbbi és tartós hatások:

Hajszálér újdonképződés (ideálisan 5 alkalom/hét gyakoriság mellett)

Szöveti regeneráció az adott szövet sejtjeinek osztódásával (kötőszövet, csont)

Keringő őssejt szám növekedés

 

 

Hiperbár oxigénterápiát elsősorban olyan krónikus betegségek gyógyítására használják, melyek okozója az elégtelen vérkeringés, ilyen például a cukorbetegek lábszárfekélye, vagy a nehezen gyógyuló sebek. HBOT hatására a hajszálér újdonképződés indul be, a sebek gyógyhajlama megnő.

Jelentősen lerövidítheti a terápia a rehabilitációs időt a csont- és ízületi sérülések esetében, ezért az élsportban is előszeretettel használják. Plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után is alkalmazzák, mert a terápia elősegíti a műtéti seb gyorsabb és szebb gyógyulását.

Az oxigén bizonyos kórokozókra nézve is pusztító hatással bír, így a fertőzések (anaerob baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: lágyszövet ízület, csontgyulladás) kezelésére is széles körben alkalmazott.

Jelentős ödéma csökkentő hatással bír.

Antibiotikumok is csak oxigénnel megfelelően ellátott szövetekben képesek hatásukat kifejteni.

Kutatásokból ismerjük, hogy a csontvelő őssejt termelése is megemelkedik.

Szintén hajszálér újdonképződés fokozó hatásával érthető meg szerepe a olyan neurológiai betegségeken, mint például a zajtrauma okozta akut fülzúgás.

Share This